Loader
 

Om mig

År 2016 firade jag 30 år som egen  företagare inom området meditation och personlig utveckling. Jag heter Anna Rinman, med det andliga tilläggsnamnet Nirbha Kaur, som tilldelats mig av IKYTA (International Kundalini Yoga Teachers Association). Nirbha betyder ”orädd”.

 

Jag har arbetat som terapeut och lärare sedan 1986, då jag startade mitt företag. Sedan 1989 har jag kontinuerligt varje vår- och hösttermin, en gång i veckan, lett en grupp i Yoga och Meditation. Detta har varit min röda tråd under en annars växlande tid med andra disparata verksamheter.

 

Under de första 15 åren använde jag zen meditation, zazen enligt Sotozenskolan, med inledande Hatha Yoga. År 2006 övergick jag till att i stället leda gruppen i KundaliniYoga, vilket jag fortfarande gör, på Blå Vinden, S:t Eriksplan, Stockholm. (Boka plats i den gruppen kan du göra på denna hemsida: använd kontaktformuläret på Kontaktsidan.) Sedan 2019 har yogaformen vidareutvecklats med den I Am  meditation som Göran Boll tagit fram.

 

Samtidigt har jag arbetat som kroppsterapeut med individuella metoder såsom Klassisk massage, Rosenmetoden och Polaritetsterapi i kombination med en mer psykoterapiinriktad metod: Psykosyntesterapi, först under många år i Hälsans Hus på Fjällgatan, därefter bl.a. i Gamla stan och på flera andra ställen. På senare tid har jag lagt till arbete med Ayurvedisk Yogamassage med stretching, som i Sverige också benämns Yogamassage. Då håller jag huvudsakligen till på Blå Vinden vid S:t Eriksplan, men tar också i mindre utsträckning emot i Tumba, på Parkvägen 6. Om du  vill boka tid för någon annan individuell terapiform än yogamassage, till exempel psykosyntesterapi, gör du det genom att meddela mig detta via e-postformuläret på Kontaktsidan.

Den  del av min utbildning som är kroppsinriktad (förutom yogan), omfattar diplomkurser hos Axelsons gymnastiska institut i klassisk massage, i polaritetsterapi, i Rosenmetoden (för Marion Rosen på 1980-talet) och nu senast i Helande massage (lärare Hans Axelson) och i Yogamassage enligt Kusum Modak (lärare Vandana Jain från Indien och Johan Westman).

 

Min utbildning till lärare i KundaliniYoga och till Yogaterapeut erhöll jag hos Göran Boll och Guru Dharam på Institutet för Medicinsk Yoga under åren 2004-2007, med påföljande  fördjupningskurser. Utövningen av zenmeditation lärde jag mig redan på 1980-talet av Anna-Britta Blau med flera lärare från Frankrike i regi av Svenska Soto Zen föreningen, som jag var med om att starta.

 

Sommaren 2016: utbildningar i Polen och i Portugal i bl a Gongspel, (för utövning tillsammans med KundaliniYoga), lärare Don Conreaux, Angelo Surinder m fl, samt i användningen av övertonssång, shruti box och klingande tibetanska skålar för terapeutiskt bruk (skålarna placeras direkt på kroppens chakran medan mottagaren ligger i framstupa läge på madrass). Ljudvibrationerna kommer att förmedla kärlek och klienten kommer att upplever att hen kan tillåta sig att ta emot denna kärlek, vilket blir transformerande. Grand Gong Master Don Conreaux tilldelade mig ”Certificate of Achievement for Gong Master Training”. År 2017 fortsatte min gongträning för Adam Svensson och Jimmy Andersson vid Gong Academy Sweden (Gongutbildning Komplett).

 

Hösten 2019, våren 2021 och våren 2022 gick jag Göran Bolls utbildning till instruktör i I AM  Meditation och Yoga, modulerna 1 och 2, (hösten 2022 ska jag gå modul 3) samtidigt som jag övade yinyoga, som var något nytt för mig. Hösten 2021 gick jag grundutbildningen i yinyoga för Magdalena Mecweld, Mats Nielsen & Erik Bergendahl (Wisdom Works AB), vilket blev en ögonöppnare för mig: det var effektivt att öva stretch genom att komma in i positionen tills man når sin gräns (utan att överskrida den), vara stilla  kvar i positionen en längre stund och sedan komma varsamt ur positionen. Jag tycker mycket om att undervisa i den YinYoga metoden.

LÄRUTBILDNING I YINYOGA (grundkurs modul 1 samt yinyoga och traditionell kinesisk medicin modul 3) YINYOGACENTRER – WISDOM WORKS AB, år 2021.

 

Lärarutbildning i I AM YOGA MED -GÖRAN BOLL (bygger bland annat på KundaliniYoga), utbildningen avslutades hösten 2022.

 

YIN YOGA – The Foundation, vid YOGAYAMA – Teacher Training Education, lärare Sofie Ringsten, april 2023.

 

Min psykoterapeutiska utbildning består för det första av fem års egen terapi hos en legitimerad psykoterapeut.  Därefter blev det tre års utbildning till diplomerd psykosyntesterapeut vid PsykosyntesAkademin i Stockholm (rektor  Margo Russell, metoden utvecklad av den italienske psykiatern Roberto Assagioli, lärjunge till Freud) samt ett års träning i transpersonell psykoterapi  med kroppsinriktning i grupp med leg. psykoterapeuten Bo Wikström. Under cirka tre år arbetade jag ideellt med att administrera föredragsverksamheten i föreningen Svenska transpersonella föreningen, som jag startade tillsammans med två andra personer. Av den amerikanske psykologen Stéphano Sabetti fortsatte jag att lära mig mer om psykoterapi med kroppsinriktning, via en metod som av honom benämns Life Energy.

 

Under ett års tid vid Stockholms universitet, institutionen för Orientaliska språk, studerade jag Sanskrit för Mats Lindberg. Tidigare hade jag vid samma universitet tagit en fil.mag.examen i engelska, spanska och historia samt den tillhörande obligatoriska kursen i psykologi med pedagogik.

 

Om mig personligen kan jag nämna att jag som barn till utlandssvenska föräldrar bodde två år i Turkiet, två  år i Mexico och åtta år i Guatemala, då jag talade och tänkte mest på spanska och läste böcker mest på engelska. Som tonåring, efter att min far avlidit, flyttade familjen till Stocksund i Sverige. Så småningom gifte jag mig och fick fyra barn, två sonhustrur och sex barnbarn. Förutom min familj och mitt arbete, som jag älskar, läser jag mycket och njuter av dans, allt från Mats Eks och Ana Lagunas balett till Ika Nords mimföreställningar. Jag har alltid tyckt om rörelse och har utövat t´ai chi, argentinsk tango och annan hobbydans. Annars lyssnar jag gärna på klassisk musik, sjunger i kör (sopranstämman), har tidigare spelat tvärflöjt, är intresserad av kropp och själ, psykologi, språk, historia, kultur och resor. Jag arbetar ibland med yogaundervisning i Guatemala.

Följ mig på Facebook:

Mer än

34

års erfarenhet inom områdena meditation, kroppsterapi och personlig utveckling